Atunci cand te-ai hotarat sa iti construiesti o casa este bine sa ai un plan bine pus la punct. Bugetul, dar si locatia sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere. Constructia unei case si renuntarea ta la apartament pentru acest stil de viata este entuziasmant si ai face orice ca sa grabesti lucurile pentru a te muta cat mai repede. Insa, unele elemente trebuie atent cercetate, pentru a lua cele mai bune decizii privind materialele, locul terenului, deoarece vei avea de parcurs aceasta distanta in fiecare zi catre job sau distractie.
Cele mai populare motive pentru a incepe aceasta minunata aventura sunt, de regula, spatiile mici din apartamente plus dorinta de a sta cat mai mult in aer liber. Cu siguranta primul lucru la care te-ai gandit in momentul in care ai decis ca vrei sa iti construiesti o casa a fost gratarul si poate o viitoare piscina.
Dupa constructia casei si mutarea ta in aceasta vei putea sa iti realizezi toate micile planuri pentru a-ti implini toate visele si “mofturile”, pe care intr-un apartament nici nu puteai sa ti le imaginezi.
Iti voi detalia cativa pasi importanti, pentru a stii cum sa incepi aceasta etapa a vietii tale, dar si la ce aspecte trebuie sa fi cat mai atent, deoarece o casa este o investitie mare si vei locui in aceasta mult timp de acum inainte.
Proiectul casei
Dupa achizitionarea terenului in locatia cea mai buna pentru tine, va trebui sa te gandesti la cum va arata viitoarea ta casa. Un arhitect te poate ajuta, sa iti personalizeze casa mult dorita sau poti alege un proiect gata facut care sa indeplineasca toate cerintele tale.
Cele trei modele de case pe care le poti construi sunt:
- casa cu parter
O casa cu parter este una dintre cele mai rapide constructii, dar si cochete. In cazul in care alegi un astfel de proiect, trebuie sa ai in vedere marimea terenului, pentru a nu iti ocupa prea mult din spatiu. De regula, constructiile acestor case nu dureaza mai mult de o luna la rosu.
- casa cu etaj
Casele cu etaj sunt unele dintre cele mai populare optiuni, deoarece ocupa mai putin spatiu decat cele cu parter, insa si timpul de executie va fi de cel putin doua ori mai mare. Acestea au dormitoarele la etaj cu cel putin o baie, iar la parter livingul si bucataria. Aceste proiecte sunt preferate, datorita aspectului final pe care il va avea casa, dar si pentru spatiul suplimentar care iti va ramane, poate pentru piscina pe care o visezi.
- casa mansardata
Casa mansardata este foarte asemanatoare cu cea etajata. Diferenta dintre acestea fiind doar tipul de tavan, unul fiind orizontal, iar celalalt poate avea tavanul inclinat, in functie de acoperis. In rest suprafata utila este aceasi. Ce poate fi un plus pentru acest tip de casa sunt ferestrele pe care le poti monta pe acoperis pentru a beneficia din plin de lumina naturala.
Indiferent de alegerea facuta nu trebuie sa alegi un anumit proiect din cauza timpului de executie. Ai asteptat mult timp sa ajungi in aceasta etapa, acum cu o luna sau doua in plus nu are rost sa iti modifici planurile.
Termopane Rehau
Pe langa planul casei, trebuie sa te gandeti deja si la izolarea acesteia. Etanseitatea unei case este foarte importanta atat in sezonul cald, dar si in cel rece. Termopanele de la Rehau sunt cea mai buna solutie pentru a sterge de pe lista aceasta problema.
Datorita faptului ca sunt producatori si tot ceea ce realizeaza sunt executate exclusiv in fabricile acestora, vei avea parte nu numai de calitate, dar si de preturi mult mai mici.
Au foarte multe modele si materiale cu care te poti juca, pentru a da viitoarei tale case aspectul mult dorit.
Pe langa ferestre si usile pe care trebuie sa le instalezi la momentul oportun, te poti gandi si la inchiderea terasei pentru a beneficia tot timpul anului de aceasta, dar si sa ai un control mult mai bun al temperaturii. Avantajul termopanelor de la Rehau este acela ca pot economisi pana la 40% din facturile lunare cu agentul termic.
De aceea, este important ca de la inceput sa te gandesti la ce tipuri si unde vei monta termopanele de la Rehau pentru a nu mai plati facturi uriase, din momentul instalarii acestora.
Acestia au o gama larga de accesorii care pot completa perfect geamul tau de la glafuri, plase de insecte, obloane si rulouri exterioare.
Cele mai bune modele pe care acestia le recomanda pentru ca noua locuinta sa devina cat mai pasiva sunt: Rehau GENEO PHZ, Rehau Synego, Rehau Geneo si multe altele.
Depinde foarte mult si de locul unde va fi amplasata viitoarea casa. In zona montana va fi necesar un sistem cat mai bun, pentru a te proteja iarna de temperaturile si vanturile mult mai accentuate decat in zona de campie.
Planul gradinii tale
Dupa ce ai parcurs pasii principali, este bine sa iti faci si un plan pentru viitoarea gradina. In timpul constructiei, vei putea deja sa plantezi anumite plante care cresc mai greu pentru a castiga timp pana la finalizarea casei. Poti planta pomi fructiferi sau decorativi.
Exista si pe internet programe de simulare a gradinilor care te pot ajuta mult mai bine sa vezi rezultatul final inainte de a investi in aceasta. Poti oricand sa apelezi si la o firma specializata pentru a se ocupa ei de absolut tot ce tine de gradina ta. Iti pot trasa sisteme de irigatii, alei pentru “parcul tau” si poate o fantana arteziana amplasata strategic pentru tine, dar si pasarile din jur.
Te poti juca cu gradina ta cum vrei. Este spatiul tau si il poti organiza de acum cat mai bine si eficient. Nu uita de foisor pentru petrecerea de casa noua, ca sa te poti bucura de umbra impreuna cu prietenii tai.
Acum ca esti pregatit sa incepi lucrarile de constructii, tot ce trebuie sa faci este sa astepti finalizarea ei, iar intre timp te poti gandi si la un catel ca sa completezi perfect genul acesta de viata. Familia ta va fi incaintata de noua casa, dar si de noul membru al familiei care va avea grija de cei mici, dar si de casa ta.