Anul acesta este unul aparte din punct de vedere energetic. Cresterea accentuata din ultima perioada a determinat multa lume sa acorde un interes mai mare izolarii termice a caselor pentru a economisi cat mai mult. Este important ca in perioada urmatoare si tu sa incepi sa te gandesti si sa actionezi din timp pentru a-ti proteja cat mai bine locuinta impotriva frigului care deja da semne ca se apropie.
Pentru a realiza acest lucru cat mai bine trebuie sa verifici anumite elemente esentiale pentru a vedea daca mai corespund standardelor, acestea fiind tamplaria. Ferestrele si usile sunt unele dintre cele mai mari probleme ale romanilor care inca nu si-au schimbat vechiile termopane cu unele mai performante.
Compania Rehau este lider pe piata din Romania datorita produselor pe care le ofera clientilor de cea mai buna calitate, dar si preturi foarte bune, deoarece isi produc singuri toate sistemele in propria lor fabrica.
Ce trebuie sa faci inainte de sezonul rece
Termoizolarea exterioara este necesara atat vara, cat si iarna. Iti poate aduce economii serioase privind incalzirea sau racirea locuintei, indiferent de sezon. Clima s-a schimbat si ea foarte mult in ultimii ani, iernile fiind mult mai aspre si verile mult prea calde. Insa cu o termoizolatie de calitate precum polistirenul sau vata bazaltica vei reusi sa iti scazi cheltuielile lunare aproape la jumatate.
Nici interiorul nu trebuie neglijat, fiind un plus pentru a-ti mentine casa la temperatura optima pe care ti-o doresti. Aici polistirenul te va ajuta mult daca optezi pentru o grosime mai mare de 2 cm pentru a spori eficientizarea termica. O casa izolata corespunzator te poate ajuta sa iti tii sub control cheltuielile lunare, dar acest lucru nu se termina doar prin izolarea peretilor exteriori sau interiori. Termopanele joaca un rol fundamental, facturile crescand cu pana la 30% daca nu mai sunt conform standardelor din momentul instalarii.
Rehau are o varietate mare de tamplarii si geamuri din care poti alege pentru a se potrivi cat mai bine in functie de stilul casei tale, dar si de zona unde locuiesti. Pe langa acestea, Rehau te poate ajuta sa cresti eficienta mult mai bine daca alegi sa iti echipezi ferestrele si usile cu roluri exterioare, care pot fi foarte benefice atunci cand vanturile puternice apar, dar si pentru o siguranta sporita impotriva intrarilor neautorizate.
Dupa cum am mentionat mai sus, termopanele sunt esentiale, fiind prima alegere a oricarui individ atunci cand construieste sau vrea sa isi schimbe vechile sisteme cu unele mai performante.
Amplasarea viitoarei case
Atunci cand construiesti o noua locuinta, primul lucru pe care trebuie sa il ai in vedere este pozitionarea corecta a acesteia in functie de punctele cardinale. Daca o pozitionezi corect atunci vei putea beneficia de lumina naturala cat mai mult timp, dar si de protectie impotriva vanturilor iarna. Astfel, iti vom detalia modul in care constructorii recomanda sa iti pozitionezi viitoarea casa:
- Nord – este recomandat ca spatele casei sa fie amplasat in aceasta directie, deoarece nordul aduce vanturi puternice si reci, de aceea aici vei observa ca de cele mai multe ori numarul de ferestre va fi unul minim sau chiar zero.
- Sud – in aceasta directie vei putea amplasa fata casei pentru a beneficia de caldura si soare pe tot parcursul zilei.
- Est – aici vei putea pozitiona livingul sau bucataria, iar daca beneficiezi de etaj, dormitoarele se vor incadra perfect in aceasta directie, avand lumina de dimineata pana dupa amiaza.
- Vest – si aici poti pozitiona dormitoarele sau livingul, avand acces la lumina naturala dupa amiaza.
Energie alternativa
Pe langa variantele de mai sus, poti opta pentru alegerea si montarea unor sisteme alternative pentru crearea energiei proprii. Acest lucru a devenit foarte popular in ultima perioada, deoarece poti amplasa cu succes cateva panouri fotovoltaice pe acoperisul casei. In functie de buget, de disponibilitatea spatiului pe care il ai, dar si de orientarea acoperisului fata de punctele cardianale, poti deveni independent din punct de vedere energetic, nemaiavand grija consumului lunar si a facturilor uriase.
Daca locuiesti intr-o zona cu vanturi constante poti instala si o turbina eoliana, neocupand mult spatiu. Aceasta iti va putea furniza mai mult curent atat ziua, cat si noaptea.
Incalzirea locuintei
Mai ales in aceasta perioada, tot mai multe persoane se intreaba ce sisteme de incalzire sa aleaga, avand in vedere faptul ca toti combustibilii s-au scumpit considerabil. Pe piata exista multe solutii pe care le poti folosi in functie de confortul tau, dar si de disponibilitatea energetica pe care o are casa ta. In acest fel iti vom detalia 3 cele mai uzuale moduri in care iti poti incalzi locuinta:
- Centrala pe lemne – incalzirea pe lemne ramane si acum cel mai economic mod de a incalzi o casa. In magazinele de specialitate vei gasi mai multe variante dupa cum urmeaza:
- centrala gazeificare – centrala cu gazeificare este cea mai confortabila metoda de a incalzi o suprafata, deoarece necesita o incarcare la 12-24 de ore cu lemne, in functie de model;
- termosemineu – aceste modele au un aspect mai placut din punct de vedere vizual, putand fi amplasate in living, aratand asemenea unui semineu, dar avand functii asemanatoare cu o centrala;
- Centrala gaz – aceasta este cea mai folosita metoda de incalzire, datorita confortului pe care ti-l ofera. O pornesti cand ai nevoie si ea isi va face treaba numaidecat, fara sa fie necesara interventia ta.
- Centrala pe curent – energia electrica este viitorul datorita faptului ca o poti produce chiar si tu. Daca beneficiezi de un sistem de panouri fotovoltaice sau turbine eoliene, atunci o centrala pe curent va fi perfecta, salvandu-ti o parte importanta din consum sau chiar total.
In ziua de astazi exista multe moduri in care iti poti produce energia singur sau sa alternezi in functie de pret cu doua tipuri de centrala. Indiferent de tipul de incalzire sau daca devii producator de energie electrica, trebuie sa fii constient ca izolarea casei tale este cel mai important pas in aceasta directie, iar acest lucru nu se poate realiza fara ferestre si usi de termopan performante precum cele din gama oferita de Rehau.