Renovarea unui apartament este binevenita oricand vrei sa faci o schimbare sau accesoriile s-au demodat. Toata lumea te sfatuieste sa faci asa, sa cumperi una alta, dar putini sunt acea care iti zic si ce sa nu faci. Cu toti gresim atunci cand vine vorba de constuctii, dar cel mai bine este sa diminuam acest fapt cat mai mult posibil.
In acest articol iti voi detalia 7 greseli frecvente care pot aparea pe parcursul renovarii apartamentului tau:
Stabilirea unui buget
De cele mai multe ori, aici se greseste datorita depasirii bugetului propus la inceputul lucrarilor de renovare.
Bugetul este cel mai dificil punct, dar si cel mai important de luat in seama. Pe baza lui vei stii exact unde si cat sa investesti.
Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand iti planifici bugetul:
- verificarea instalatiei electrice si schimbarea acesteia in caz ca nu respecta normele actuale;
- inlocuirea instalatiei sanitare – tevi de scurgere, de apa calda si rece;
- calorifere – mai ales daca iti propui sa iti instalezi o centrala de apartament;
- gresie si faianta in baie sau bucatarie;
- inlocuirea termopanelor cu unele de calitate si cu o izolatie foarte buna (recomand termopanele Rehau );
- parchetul – aici vei include si montajul;
- usi de interior.
Sunt multe de pus pe lista in functie de ce anume vrei sa schimbi. Multe persoane cand se apuca de renovat fac marea gresala sa creada ca se vor incadra in bugetul stabilit la inceput. Gresit! Mereu vei mai avea nevoie ba de un surub sau mai stiu eu ce, de aceea iti recomand sa mai adaugi in plus la bugetul propus de tine inca 15% pentru a fi sigur ca vei reusi sa termini lucrarea cu bine.
Renovarea apartamentului iarna
Ai vazut cu siguranta multitudinea de oferte foarte bune pe timp de iarna pentru renovarea apartamentelor. Nu degeaba acestia au oferte la preturi cat mai bune, deoarece nu au lucrari in toata aceasta perioada. Nu este recomandat sa renovati in casa iarna, din simplul motiv ca peretii nu se vor usca corect si va aparea igrasie, iar banii tai vor fi irositi.
Ferestre termopan
Atunci cand renovezi, este bine sa adaugi in buget si bani pentru cel mai important aspect al casei tale si acela fiind termopanele. Ele au rolul de a izola perfect locuinta si a scadea cheltuielile lunare cu agentul termic.
Trebuie sa ai in vedere atunci cand achizitionezi termopanele sa fie de calitate. Acestea daca sunt achizitionate de la producatori mici si necunoscuti, poti avea mari probleme de etasare inca din prima zi. Tamplaria din factura nu coincide cu ce este real. Garniturile lipsesc sau sunt prea putine, sticla de termopan nu are folii de protectie sau poate fi de slaba calitate si sa se sparga foarte usor. Feroneria este la fel de importanta si trebuie luata in considerare pentru a nu avea probleme de la inceput cu noile tale geamuri.
De aceea recomand sa te indrepti spre producatori cunoscuti in materie de calitate precum Rehau, care iti pot oferi servicii excelente, cat si garantia unui montaj perfect.
Acestia ofera o gama larga de tamplarie PVC, cu diferite culori si accesorii, pentru a te ajuta sa completezi glafurile geamurilor, cat si plasele pentru insecte.
Poti vedea in link-ul de mai jos ofertele pentru ati face un buget si o impresie asupra calitatii si a garantiei pe care acestia le ofera:
Nu anunti administratia blocului si vecinii
Atunci cand te apuci de renovat apartamentul, nu uita sa anunti administratia, cat si vecinii, deoarece vei face zgomot si sa nu deranjezi fara sa ii instiintezi. Acest lucru iti poate aduce amenzi. Trebuie sa respecti programul de liniste, cat si zilele libere pentru a evita conflictele cu locuitorii blocului in care stai.
Materiale ieftine
Multe greseli in renovarea unui apartament apar atunci cand vrei sa faci o treaba buna dar cu bani cat mai putini. Acest lucru se va reflecta in viitor, de aceea o gresie sau un parchet de calitate te vor tine mai mult timp si isi vor pastra aspectul ca in prima zi de achizitie.
La fel putem spune si despre gletuirea peretilor, unde exista multe tipuri de astfel de lianti la preturi foarte diferite, dar si calitati indoielnice. Nu vei dori sa te trezesti cu tencuiala cazuta sau crapaturi, imediat cum ai terminat lucrarea. Acest lucru iti va dubla bugetul, fiind necesara reinceperea lucrarilor, astfel vei avea o cheltuiala in plus inutila.
Este important sa cauti cele mai bune materiale si sa te documentezi despre ele, pentru a lua cea mai buna decizie in functie de buget, dar si de rezistenta acestora in timp.
Masurarea incorecta
Aceasta etapa poate duce la cheltuieli inutile in achizitionarea materialelor necesare renovarii. Prin urmare, poti lua mult si nu mai ai ce face cu ele. La fel si in cazul in care cumperi prea putin. Spre exemplu ai cumparat o gresie, faianta, parchet si nu ti-a ajuns sa completezi peste tot, dar stocul de la magazin s-a epuizat. Asadar, vei fi nevoit sa il schimbi cu totul, fiind o risipa si o gaura mare in buget.
Nu iei in calcul autorizatiile
In cazul in care te-ai hotarat la o renovare mai ampla, ca de exemplu daramarea unui perete, multa lume uita ca este ilegal sa faci astfel de modificari fara o autorizatie de constructie si cu aprobarea administratei blocului. In acest fel poti lua amenda, cat si sa repari tot ce ai demolat. In concluzie, nu uita sa consulti legea pentru a respecta toate normele, pentru a nu avea probleme ulterior si sa nu te coste mai mult decat aveai planificat in buget.
Este important sa te documentezi cat mai bine inainte de a incepe renovarea. Acest lucru te poate scapa de cheltuieli suplimentare, cat si de amenzi in cazul renovarilor mai drastice. Fii atent la detalii, deoarece o astfel de lucrare nu o faci mereu si vrei ca totul sa iasa cat mai bine si calitativ posibil, pentru a avea confortul mult dorit pentru tine si familia ta.